ČLÁNKY

PRIAME GRILOVANIE –
TRI TEPELNÉ ZÓNY

Pri grilovaní na drevenom uhlí umožňuje ohnisko s tromi tepelnými zónami výbornú reguláciu teploty. Jedna tepelná zóna jedlo opečie, stredná zóna ho tepelne spracuje a chladná – bezpečná zóna slúži k odloženiu už ugrilovaných pokrmov.




viac

PRIAME GRILOVANIE –
TRI TEPELNÉ ZÓNY

Pri grilovaní na drevenom uhlí umožňuje ohnisko s tromi tepelnými zónami výbornú reguláciu teploty. Jedna tepelná zóna jedlo opečie, stredná zóna ho tepelne spracuje a chladná – bezpečná zóna slúži k odloženiu už ugrilovaných pokrmov.




Pokiaľ chcete pripraviť ohnisko s tromi tepelnými zónami, musíte z jednej strany grilu odstrániť všetky uhlíky a tak vám vznikne chladná a bezpečná zóna. Polovicu uhlíkov rozhrabte do dvojnásobne silnej vrstvy pokrývajúcej 1/3 grilu. Tým vytvoríte zónu na opekanie s najvyššou teplotou. Zo zbytku uhlia uhrabte rovnomernú vrstvu v strednej tretine grilu. Tak vznikne stredná zóna, na ktorej mäso dokonale tepelne spracujete.




späť

PRIAME GRILOVANIE –
TRI TEPELNÉ ZÓNY

Pri grilovaní na drevenom uhlí umožňuje ohnisko s tromi tepelnými zónami výbornú reguláciu teploty. Jedna tepelná zóna jedlo opečie, stredná zóna ho tepelne spracuje a chladná – bezpečná zóna slúži k odloženiu už ugrilovaných pokrmov.




viac


AKO PRIPRAVIŤ OHEŇ V GRILE
NA DREVENÉ UHLIE

Pamätáte na staré dobré časy, keď ste grilovacie uhlie poliali tekutým podpaľovačom, urobili pár krokov späť a hodili na uhlie zapálenú zápalku? Dnes sa touto metódou pohŕda. Medzi nami, kto by chcel pripravovať potraviny v bezprostrednej blízkosti ropných produktov?

Dnes sa za správny postup považuje zapálenie dreveného uhlia v komínovom podpaľovači, čo je kovová skrinka alebo valcová nádoba so žiaruvzdornou rukoväťou a kovovou prepážkou uprostred. Pokiaľ máte komínový podpaľovač, už nepotrebujete podpaľovač na báze ropy. A čo je snáď najdôležitejšie uhlíky sa zapália súčasne a rovnomerne.




viac

AKO PRIPRAVIŤ OHEŇ V GRILE
NA DREVENÉ UHLIE

Pamätáte na staré dobré časy, keď ste grilovacie uhlie poliali tekutým podpaľovačom, urobili pár krokov späť a hodili na uhlie zapálenú zápalku? Dnes sa touto metódou pohŕda. Medzi nami, kto by chcel pripravovať potraviny v bezprostrednej blízkosti ropných produktov?

Dnes sa za správny postup považuje zapálenie dreveného uhlia v komínovom podpaľovači, čo je kovová skrinka alebo valcová nádoba so žiaruvzdornou rukoväťou a kovovou prepážkou uprostred. Pokiaľ máte komínový podpaľovač, už nepotrebujete podpaľovač na báze ropy. A čo je snáď najdôležitejšie uhlíky sa zapália súčasne a rovnomerne.




Ako podpáliť drevené uhlie

Naplňte komínový podpaľač dreveným uhlím. Dva voľne pokrčené listy novinového papiera položte do spodnej časti. Štartér postavte na spodný rošt grilu (rošt pod grilovacím roštom). Novinový papier zapáľte, za niekoľko minút sa objaví dym. Možno sa bude zdať, že papier už zhorel, ale uhlie sa v tejto fáze ešte len zapaľuje. Asi po 15 až 20 minútach by mali uhlíky horieť. Zvislý tvar komína odvádza plamene smerom nahor a tak rýchle a rovnomerne zapáli všetky uhlíky. Takto rozpálené uhlie môžete vysypať na gril.

Uhlíky rovnomerne rozsypte asi po 2/3 dna grilu. Pri grilovaní malých porcií jedla ako je steak alebo kuracie prsia či ryba používajte ohnisko s jednou tepelnou zónou. Plocha grilu, na ktorej uhlíky nie sú, funguje ako bezpečná zóna, kam môžete jedlo odsunúť, pokiaľ je hotové, ale chcete udržať jeho teplotu.




späť

AKO PRIPRAVIŤ OHEŇ V GRILE
NA DREVENÉ UHLIE

Pamätáte na staré dobré časy, keď ste grilovacie uhlie poliali tekutým podpaľovačom, urobili pár krokov späť a hodili na uhlie zapálenú zápalku? Dnes sa touto metódou pohŕda. Medzi nami, kto by chcel pripravovať potraviny v bezprostrednej blízkosti ropných produktov?

Dnes sa za správny postup považuje zapálenie dreveného uhlia v komínovom podpaľovači, čo je kovová skrinka alebo valcová nádoba so žiaruvzdornou rukoväťou a kovovou prepážkou uprostred. Pokiaľ máte komínový podpaľovač, už nepotrebujete podpaľovač na báze ropy. A čo je snáď najdôležitejšie uhlíky sa zapália súčasne a rovnomerne.




viac


PELETY AKO PODSTIELKA

Drevné pelety majú skvelé využitie ako podstielka pre domáce zvieratká. Pelety sú vyrobené zo 100% prírodného materiálu (drevné piliny) špeciálnou technológiou – peletizáciou bez použitia lepidiel a chemických prísad. Pri výrobe sa podstielka sterilizuje, čím sa stáva stabilnou a hygienicky plne vyhovujúcou pre zvieratká.




viac

PELETY AKO PODSTIELKA

Drevné pelety majú skvelé využitie ako podstielka pre domáce zvieratká. Pelety sú vyrobené zo 100% prírodného materiálu (drevné piliny) špeciálnou technológiou – peletizáciou bez použitia lepidiel a chemických prísad. Pri výrobe sa podstielka sterilizuje, čím sa stáva stabilnou a hygienicky plne vyhovujúcou pre zvieratká.




Pelety ako podstielka výborne nasávajú do seba moč zvieratiek a pohlcujú pachy. Zvieratko zostáva suché a pokiaľ aj vychádza von, neroznáša za sebou neporiadok, ako pri používaní obyčajných hoblín.

Pelety ako podstielka sa používa najmä pod hlodavce ako škrečky, mačky, psíky, zajačiky, papagáje a iné exotické vtáky, hady, jašterice, korytnačky a pod.

Použité pelety z podstielky sa dajú kompostovať, uložiť do domového odpadu alebo jednoducho spláchnuť do WC.




späť

PELETY AKO PODSTIELKA

Drevné pelety majú skvelé využitie ako podstielka pre domáce zvieratká. Pelety sú vyrobené zo 100% prírodného materiálu (drevné piliny) špeciálnou technológiou – peletizáciou bez použitia lepidiel a chemických prísad. Pri výrobe sa podstielka sterilizuje, čím sa stáva stabilnou a hygienicky plne vyhovujúcou pre zvieratká.




viac


DREVENÉ UHLIE
A JEHO VYUŽITIE

Jednou z najstarších technológií v dejinách ľudstva je výroba produktov spaľovaním dreva. Archeologické vykopávky dokazujú, že už jaskynní ľudia vedeli, čo je drevené uhlie. Buď si ho špeciálne vyrábali alebo zbierali na miestach po požiaroch.

V dobe bronzovej sa drevené uhlie stalo jedným z hlavných motorov rozvoja civilizácie. Vyrábali ho z tlejúcich brvien a používali ako palivo, ktoré nespôsobuje intoxikáciu.




viac

DREVENÉ UHLIE
A JEHO VYUŽITIE

Jednou z najstarších technológií v dejinách ľudstva je výroba produktov spaľovaním dreva. Archeologické vykopávky dokazujú, že už jaskynní ľudia vedeli, čo je drevené uhlie. Buď si ho špeciálne vyrábali alebo zbierali na miestach po požiaroch.

V dobe bronzovej sa drevené uhlie stalo jedným z hlavných motorov rozvoja civilizácie. Vyrábali ho z tlejúcich brvien a používali ako palivo, ktoré nespôsobuje intoxikáciu.




Drevné uhlie je jedným z dôležitých produktov priemyslu. Je ekologické, pretože neobsahuje síru, fosfor a ťažké kovy. Vďaka svojím vlastnostiach sa využíva pri výrobe sorbentov, ktoré slúžia napríklad pri odstraňovaní ekologických katastrof. Ďalšou zaujímavou oblasťou využitia je použitie dreveného uhlia pri filtrácií organických zlúčenín chlóru, benzínu, pesticídov a iných jedovatých chemikálií.

Každým rokom rastie rozsah použitia dreveného uhlia. Nie div, drevené uhlie je ekologicky čistý druh paliva, spĺňa najvyššie požiadavky na rozdiel od palivového dreva, rašeliny a čierneho uhlia.

Veľký počet spoločnosti v Japonsku používa drevené uhlie pri budovaní základov budov, továrni, kancelárií či rodinných domov. Štatistiky ukazujú, že ľudia, ktorí žijú a pracujú v takýchto budovách v oveľa menšej miere trpia únavou. A to nie je všetko – Japonci často používajú drevené uhlie aj v kuchyni. Do oleja na vyprážanie pridávajú drevené uhlie aby olej nezhorkol prepražením a tak predlžia jeho životnosť na niekoľko dní.




späť

DREVENÉ UHLIE
A JEHO VYUŽITIE

Jednou z najstarších technológií v dejinách ľudstva je výroba produktov spaľovaním dreva. Archeologické vykopávky dokazujú, že už jaskynní ľudia vedeli, čo je drevené uhlie. Buď si ho špeciálne vyrábali alebo zbierali na miestach po požiaroch.

V dobe bronzovej sa drevené uhlie stalo jedným z hlavných motorov rozvoja civilizácie. Vyrábali ho z tlejúcich brvien a používali ako palivo, ktoré nespôsobuje intoxikáciu.




viac


Kde používajú drevené uhlie?

Drevené uhlie je hlavným zdrojom energie v celom svete. Dnes sa oblasť použitia dreveného uhlia rozširuje. Ono sa používa pri filtrácii organických zlúčenín chlóru, benzínu, pesticídov a iných jedovatých chemikálií, ako palivo ono môže byť použité na prípravu biftekov, hamburgerov a tiež pre akýkoľvek piknik drevené uhlie bude veľmi vhodné. Drevené uhlie je úplne bezpečné na prípravu jedla na otvorenom ohni. Japonci často používajú drevené uhlie v kuchárstve: pridávajú do oleja na vyprážanie, preto on nedáva horkú chuť a môže byť použitý v priebehu niekoľko dní, pokiaľ sa drevené uhlie zachováva v oleji.




viac

Kde používajú drevené uhlie?

Drevené uhlie je hlavným zdrojom energie v celom svete. Dnes sa oblasť použitia dreveného uhlia rozširuje. Ono sa používa pri filtrácii organických zlúčenín chlóru, benzínu, pesticídov a iných jedovatých chemikálií, ako palivo ono môže byť použité na prípravu biftekov, hamburgerov a tiež pre akýkoľvek piknik drevené uhlie bude veľmi vhodné. Drevené uhlie je úplne bezpečné na prípravu jedla na otvorenom ohni. Japonci často používajú drevené uhlie v kuchárstve: pridávajú do oleja na vyprážanie, preto on nedáva horkú chuť a môže byť použitý v priebehu niekoľko dní, pokiaľ sa drevené uhlie zachováva v oleji.




Vďaka jeho užitočným fyzikálnym a chemickým vlastnostiam uhlie začali používať v oceliarskom priemysle. Ono je najdrahšou surovinou pre vysoké pece a preto musí byť silno zlisované.

Užitočné vlastnosti má nielen samotné drevené uhlie ale aj popol, ktorý sa vytvára po jeho spaľovaní. Popol je rovnaký minerál ako hlina, kremeň a kysličníky vápenaté, preto on našiel svoje použitie v lesnom závode lesníctve a poľnohospodárstve ako hnojivo.




späť

Kde používajú drevené uhlie?

Drevené uhlie je hlavným zdrojom energie v celom svete. Dnes sa oblasť použitia dreveného uhlia rozširuje. Ono sa používa pri filtrácii organických zlúčenín chlóru, benzínu, pesticídov a iných jedovatých chemikálií, ako palivo ono môže byť použité na prípravu biftekov, hamburgerov a tiež pre akýkoľvek piknik drevené uhlie bude veľmi vhodné. Drevené uhlie je úplne bezpečné na prípravu jedla na otvorenom ohni. Japonci často používajú drevené uhlie v kuchárstve: pridávajú do oleja na vyprážanie, preto on nedáva horkú chuť a môže byť použitý v priebehu niekoľko dní, pokiaľ sa drevené uhlie zachováva v oleji.




viac


história piknikov

Dalo by sa povedať, že grilovanie sprevádza ľudstvo od počiatku sveta a objavenia ohňa. Človek si upravoval potravu na otvorenom ohni. Avšak grilovanie v podobe v akej ho poznáme dnes nemá až takú dlhú históriu.

Počiatky grilovania sa predpokladajú až koncom 17. storočia a to u indiánskeho kmeňa Arawak žijúceho na ostrove Haiti. Tento kmeň používal k úprave mäsa nástroj zvaný „barbacoa“, ktorý svojim vzhľadom pripomínal rám alebo mrežu.




viac

história piknikov

Dalo by sa povedať, že grilovanie sprevádza ľudstvo od počiatku sveta a objavenia ohňa. Človek si upravoval potravu na otvorenom ohni. Avšak grilovanie v podobe v akej ho poznáme dnes nemá až takú dlhú históriu.

Počiatky grilovania sa predpokladajú až koncom 17. storočia a to u indiánskeho kmeňa Arawak žijúceho na ostrove Haiti. Tento kmeň používal k úprave mäsa nástroj zvaný „barbacoa“, ktorý svojim vzhľadom pripomínal rám alebo mrežu.




Grilovanie sa začalo tešiť veľkej popularite v 18. storočí na juhovýchodnom pobreží Spojených štátov. Kuchári používali grily k pečeniu celých prasiat. Pod rošt grilu sa vždy stavali drevené hranice. Významnú zmenu priniesol rok 1897, kedy si Ellsworth B.A. Zwoyer nechal patentovať revolučné uhoľné brikety.

V roku 1921 Henry Ford začal vyrábať drevené uhlie z odpadu svojej automobilovej továrne. Aby podporil predaj svojich výrobkov začal propagovať používanie vlastných aut na cestovanie na pikniky. Grilovanie sa stalo natoľko obľúbené, že rošty grilov pripomínali skôr umelecké diela, pretože boli zdobené najrôznejšími značkami, erbmi a ornamentmi, ktoré sa otláčali pri pečení do mäsa.

V roku 1952 zvárač George Stephen, zamestnanec Weber Brothers Company, vyrobil prvý uzavretý gril z časti bóje. Následne sa grily značky Weber stali základným vybavením amerických domácností.

V roku 1960 Arkansas Louisiana Gas Company uviedli na trh prvý plynový gril s mimoriadne ľahkým používaním. O 20 rokov bol vyrobený infračervený gril.

Súčasný trh ponúka nepreberné množstvo rôznych druhov grilu. Z grilovania sa stala obľúbená spoločenská udalosť, ktorá spája blízkych ľudí.




späť

história piknikov

Dalo by sa povedať, že grilovanie sprevádza ľudstvo od počiatku sveta a objavenia ohňa. Človek si upravoval potravu na otvorenom ohni. Avšak grilovanie v podobe v akej ho poznáme dnes nemá až takú dlhú históriu.

Počiatky grilovania sa predpokladajú až koncom 17. storočia a to u indiánskeho kmeňa Arawak žijúceho na ostrove Haiti. Tento kmeň používal k úprave mäsa nástroj zvaný „barbacoa“, ktorý svojim vzhľadom pripomínal rám alebo mrežu.




viac